Nu i helgen som var, så hade jag en kompis på besök. Han är jägare och ville ut i de skogarna som ligger här nära mig och testa sin värmekamera lite. Han hade köpt sin värmekamera hos Handla Digitalt. Så jag hängde på honom ut, det är alltid trevligt att vara i skogen. Vi jagade inget, utan bara kollade att värmekameran funkade som den skulle och det gjorde den. Vi hade redan innan han kom hit bestämt oss för att grilla. Grillat och öl är ju förövrigt ett måste ihop. En sak som är kul, är att man kan grilla med en ölburk! Bland annat kyckling, men även annat. Men denna gången var det kyckling, och här får ni recept på det om även ni vill testa.
4 portioner
Du behöver:
1 hel kyckling
rökved, blötlagd
50 cl lageröl
barbecuesås
3 dl salt
3 dl socker
5 liter vatten
2 lagerblad
1 msk svartpeppar, krossad
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Marinadlag
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.
Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kycklingen ligga ett dygn i lagen.
Kyckling
Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.
Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.